Use of the activated sludge system for treatment of effluents from the mushroom pickle industry

Authors

  • Diego Macedo Veneu Universidade Severino Sombra
  • Bruna Camargo Rocha Universidade Severino Sombra
  • Cristiane Ribeiro Mauad Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro
  • Jonas dos Santos Pacheco Universidade Severino Sombra
  • Cristiani Hertel Universidade Severino Sombra

DOI:

https://doi.org/10.14295/holos.v18i1.12178

Keywords:

Wastewater treatment. Sludge activated. Canning industry.

Abstract

In this work, the treatment of a mushroom pickle effluent through the process of activated sludge in a continuous system was evaluated. The variables COD, turbidity and pH responses were evaluated, as well as the monitoring of the TSS concentration in the reactor. In the first 12 days of operation there was a strong COD variation in the final effluent, obtaining removals < 90%, after this period, the removals increased, reaching removals > 97%. The values obtained from TSS in the reactor are closer to the conventional activated sludge variant, presenting values from 2198 to 3620 mg L-1 from the 6th day to the 24th day of operation. The percentages of turbidity removal practically remained in the range of 50 to 82%. The initial pH values (reactor input) at the beginning of the activated sludge process ranged from 2.9 to 5.2. However, the final pH values, that is, at the outlet of the secondary settler, remained in the range of 6.8 to 8.0, very close to the recommended range of operation.

Author Biographies

Diego Macedo Veneu, Universidade Severino Sombra

Atua no desenvolvimento de projetos, consultorias e pesquisas na área de Tratamento de Água, Tratamento de Esgoto, Tratamento de Efluentes Industriais, Gerenciamento de Resíduos Urbanos e Reaproveitamento de Resíduos Industriais. Ministra aulas para os cursos de Graduação em Engenharia Ambiental e Sanitária, Engenharia Civil, Engenharia Química e no Mestrado Profissional em Ciências Ambientais.

Bruna Camargo Rocha, Universidade Severino Sombra

Engenheira Ambiental e Sanitarista

Cristiane Ribeiro Mauad, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro

Possui experiência na área de Química, com ênfase em Química Analítica e Química Ambiental. Trabalha na determinação de contaminantes petrogênicos e pirolíticos (HPAs, NHPAs, n-alcanos, Black Carbon) em ambientes costeiros e estuarinos, em matrizes de sedimento, água e material particulado em suspensão (MPS).

Jonas dos Santos Pacheco, Universidade Severino Sombra

Mestre em Ciências Ambientais. Ministra aulas nos cursos de Engenharia Civil, Ambiental e Sanitária e Elétrica.

Cristiani Hertel, Universidade Severino Sombra

Química Industrial. Atua na área de química, com ênfase no desenvolvimento, otimização e validação de metodologias analíticas para matrizes diversas e no gerenciamento de projetos na área ambiental.

Published

2018-04-05

How to Cite

Veneu, D. M., Rocha, B. C., Mauad, C. R., Pacheco, J. dos S., & Hertel, C. (2018). Use of the activated sludge system for treatment of effluents from the mushroom pickle industry. Holos Environment, 18(1), 59–67. https://doi.org/10.14295/holos.v18i1.12178

Issue

Section

Artigos