Characterization of blends of macáçar bean starch, chitosan and glycerol

Authors

  • Djeson Mateus Alves da Costa Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte
  • Leidiane Araújo da Silva Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte
  • Mayra Thatiane Jerônimo de Lima Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte

DOI:

https://doi.org/10.14295/holos.v18i2.12290

Keywords:

Biodegradable film. Macáçar bean. Starch. Chitosan.

Abstract

The present research was conducted to extract starch from macáçar bean, chitosan from shrimp shells and evaluate the characteristics of the produced blends by different combinations of these raw materials. To obtain the films we used starch from macáçar bean (3g/100 g of film-forming solution) and different percentages of chitosan and glycerol (0/20, 0/30, 5/20, 5/30, 10/20 e 10/30), based-amount of starch (m/m), respectively. Solutions were spilled in Petri’s glass-plates (10 mL) and dried at 40oC, by 24 h. The polymeric matrix, macáçar bean starch-chitosan-glycerol, presented excellent intermolecular interaction to obtain films with good uniformity, continuity, handling and transparency (74,1562 ± 4,8330%). The films obtained are suitable for transparent packaging of dehydrated products and with low moisture content, which require more attractive for commercialization.

Author Biographies

Djeson Mateus Alves da Costa, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte

Possui graduação em Engenharia Química (1983), graduação em Licenciatura Plena em Química (1984), especialização em Termofluidos (1988), ambos pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte; especialização em Informática Aplicada ao Ensino de Ciências Exatas (1994) pelo Centro Federal de Educação Tecnológica de Minas Gerais; mestrado em Geociências (2001) e doutorado em Engenharia Química (2007), ambos pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte. Atualmente é Professor/Pesquisador do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte. Atualmente participa como avaliador dos seguintes periódicos científicos: Revista Ciência Agronômica, Revista Holos e Revista Ciência Rural. Atua principalmente nas seguintes áreas: caracterização de fibras vegetais para adsorção de metais tóxicos em efluentes industriais, utilização de óleos residuais para produção de materiais de limpeza e produção de blendas e/ou filmes biodegradáveis. Atuou como Diretor Acadêmico do IFRN - Campus Nova Cruz (01/2011 a 08/2013). Exerceu a função de Diretor Geral do IFRN - Campus Nova Cruz no período de 08/2013 à 04/2016.

Leidiane Araújo da Silva, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte

Aluna do Curso de Tecnologia em Processos Químicos

Mayra Thatiane Jerônimo de Lima, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte

Aluna do Curso de Tecnologia em Processos Químicos

Published

2018-10-28

How to Cite

Costa, D. M. A. da, Silva, L. A. da, & Lima, M. T. J. de. (2018). Characterization of blends of macáçar bean starch, chitosan and glycerol. Holos Environment, 18(2), 207–226. https://doi.org/10.14295/holos.v18i2.12290

Issue

Section

Artigos